Klimakampen er i fuld gang og Danmark er med helt i front. Siden 2012 har danskejede LEGO nemlig investeret over 3 billioner danske kroner i en kæmpe vindmøllepark, med det ambitiøse formål at producere grøn, vedvarende energi svarende til 100% af deres eget forbrug til produktion. Vindmølleparken er nu åbnet, og LEGO er i mål, tre år før deres egen tidsplan.

146.251 legoklodser

LEGO’s nye vindmøllepark, med navnet Burbo Bank Extension, er bygget i havet 7 kilometer fra kysten ud for Liverpool. 32 vindmøller leverer herfra ren vindenergi til 230.000 britiske hjem. Projektet er ikke det eneste tiltag for vedvarende energi som LEGO har investeret i, men er den sidste brik i puslespillet, der bringer LEGO frem til de 100%. Vindmølleparken leverer nemlig 258 gigawatt-timer om året – en betydelig del af de 360 gigawatt-timer, som LEGO brugte i 2018.

For at fejre det har LEGO opført en kæmpe vindmølle i Liverpool, bygget af intet mindre end 146.251 legoklodser. Modellen skal sprede opmærksomhed om Jordens klimaforandringer og inspirere børn og unge til at tage del i vores fælles klimakamp. Samtidig har LEGO lanceret et nyt legosæt med en fuldt ud funktionel vindmølle, så fremtidens små ingeniører også kan prøve kræfter med vindmøllekraft. 

Grøn energi i Danmark

Grøn energi er mere end bare vedvarende energi, dvs. energi fra uopbrugelige energiressourcer så som sol, vand og vind. Grøn energi er også bæredygtigt, dvs. det bliver produceret på en måde, der ikke er direkte skadeligt for naturen og planeten. Omlægningen af vores energiproduktion til grøn energi er en af de vigtigste punkter i klimakampen, og vores mål med den grønne omstilling. I Danmark har vi ikke så mange solskinstimer at gøre med, til gengæld har vi en sørens masse vind.

Danmark har derfor været forløber for vindenergi i mange år, og har været kendt for at have verdens allerstørste vindmølleparker. I de seneste år er vi dog blevet voldsom overhalet, efter de store spillere på det Europæiske marked er kommet rigtigt ind i kampen. Der bliver løbende lavet nye planer for flere parker, men Tyskland og Storbrittanien er efterhånden langt foran Danmark. Lige i denne sammenhæng er det heldigvis fantastiske nyheder for vores fælles klima.

Horns Rev, den største vindmøllepark i Danmark ligger i Vesterhavet cirka 20 kilometer fra land. Med den nyeste tilføjelse af 49 vindmøller kan parken nu levere strøm til 425.000 danske hjem. 

Kom ind i kampen

I 2018 fik vi i Danmark 61 procent af vores energi fra vedvarende energikilder, primært vindenergi. På verdensplan ligger tallet noget mindre, men med en stigning på næsten 8 procent sidste år, kravlede vi alligevel op på sammenlagt en tredjedel af hele Jordens energiproduktion. Det er flotte tal, men der skal mere til endnu, hvis vi skal hjælpe naturen på ret køl igen. Klimadebatten har taget fart og også danskerne er begyndt at engagere sig selv.

Herhjemme har vi åbent elnet, hvilket vil sige at strøm produceret ved hjælp af fossile brændstoffer fordeles sammen med strømmen fra vores vedvarende energikilder. Strømmen, der kommer ud af stikkontakten derhjemme, er altså kun delvist grøn, uanset udbyder. Det kan dog stadig betale sig at vælge et af vores grønne energiselskaber. Det er nemlig de selskaber, der investerer i grøn og vedvarende energi, og blandt andet er med til at finansiere nye vindmølleparker.

Ud over at vælge et grønt elselskab er der en masse ting, som du kan gøre derhjemme for at leve mere bæredygtigt, og selv komme ind i kampen for vores klima. Du kan læse meget mere på denne side, og få inspiration til en grønnere hverdag. Kampen er kun lige begyndt og vi har alle et ansvar for den planet, vi lever på.