Reglerne til kortspillet davoserjas

Reglerne til kortspillet davoserjas

Der er næppe noget hyggeligere end en rolig dag med tid til at nyde en god kop kaffe, læne sig tilbage med avisen eller spille et sjovt kortspil med familie og venner. Mangler du inspiration til et nyt kortspil, kan davoserjas hurtigt blive din nye favorit.

Læs med her og lær reglerne til davoserjas, så du hurtigt kan komme i gang med spillet.

Oprindelsen af dette kortspil

Navnet ‘davoserjas’ har sin oprindelse i den schweizistiske kortspilstype jass og byen Davos. Trods navnet har davoserjas spilmæssigt ingen sammenhæng til jass-spillene.

Standardreglerne til spillets gang i Davoserjas

Reglerne til kortspillet davoserjas

Intet skriger eftermiddagshygge mere end en varm kop kaffe, et sjovt kortspil og en avis ved hånden. Se oversigt over danske aviser og find frem til, hvilken avis, der passer bedst til dine hyggestunder. Når rammen er sat, er der kun tilbage at kaste sig ud i et spil davoserjas.

Spillet foregår over seks runder:

Runde 1: Runden er et nolo-spil, hvor spillerne skal undgå at samle stik. Hvert stik giver 1 strafpoint.

Runde 2: I runde 2 er stik tilladt, og i stedet handler det om at undgå klør. Hver klør koster 1 strafpoint.

Runde 3: I denne runde handler det om at få færrest mulige damer i sine stik. Hver dame giver 5 strafpoint.

Runde 4: I runde 4 er det klør konge, som skal undgås i et stik. Den spiller, som ender med klør konge, får hele 15 strafpoint.

Runde 5: I runden handler det om både at undgå at tage det første og det sidste stik. De spillere, der tager første og sidste stik, får 10 strafpoint hver.

Runde 6: I runde 6 handler det om at komme af med sine kort hurtigst muligt. Runden starter med, at alle 7’erne lægges ud på bordet. På den ene side af en 7’er lægges en bunke til de kort med en værdi under 7 og på den anden side en til de kort med en værdi over 7. Spillerne skal på skift bygge oven på 7’erne i rigtig rækkefølge, dvs. at en 6’er eller 8’er kan lægges ved en 7’er i samme kulør. Kan en spiller ikke lægge et kort, må man melde pas. Den spiller, som først kommer af med sine kort, vinder runden. Strafpoint noteres på to mulige måder:

  1. Der gives 1 strafpoint for hver gang, der meldes pas.
  2. Vinderen får 0 strafpoint, og de resterende spillere får 1 strafpoint for hvert kort tilbage på hånden.

Vinderen er den med færrest samlede strafpoint til sidst.

Antal spillere

Reglerne til kortspillet davoserjas

Davoserjas er for tre til syv personer dog med mulighed for at tilpasse det efter et andet spillerantal. I det tilfælde kan man fjerne nogle 2’ere fra kortbunken, så de resterende kort kan fordeles ligeligt blandt spillerne.

Hvad betyder et stik i runde 6?

Stik spiller ingen stor rolle i runde 6, hvor det handler om at komme af med sine kort. Derimod skal man være opmærksom på stik i runde 1 og runde 5, hvor det giver strafpoint at tage stik.

Davoserjas vs. Edderkopkabalen

Kabalen i davoserjas kan minde om andre kabalespil fx edderkopkabalen. Dog er edderkopkabalen mere komplekst, da der benyttes to kortspil fremfor et samt flere bunker end i davoserjas. 

Davoserjas vs. Syvkabale

Davoserjas kan også minde om syvkabale. I syvkabale spiller man dog alene og stræber efter at organisere kortene i bestemte rækkefølger efter kulør, mens man i davoserjas spiller sammen med andre og skal forsøge at komme af med sine kort i kabalerunden.

FAQ

Hvordan spiller man Davoserjas?

Kortspillet davoserjas spilles i grupper af 3-7 personer og foregår over 6 runder. I spillet handler det om at undgå stik samt specifikke kort, så man ender med så få strafpoint som muligt.

Hvad er det mest populære kortspil?

Der findes mange populære kortspil, men blandt de største favoritter kan nævnes 500, som er let at spille og passer til alle aldre.

Hvornår må man banke i 31?

Når en spiller tror, at de har en højere sum end de andre spillere, kan man banke i bordet for at lukke. De andre spillere får deres sidste tur, inden alle kortene lægges på bordet. Spilleren med den højeste sum vinder.

Hvordan spiller man 21 kortspil? 

I 21 handler det om at komme af med de højeste kort. Hver spiller kan enten stikke kortet før dem med et højere kort eller smide deres laveste kort. Den med det højeste kort, når runden slutter, har tabt. Får en spiller samlet 21 point, er spillet slut.