Få styr på dit regnskab i 2023

Der kan være mange grunde til, at du står og mangler de sidste tusind kroner for at få budgettet til at stemme. Det blander vi os ikke i. Men inden du læser videre, vil vi understrege, at penge er en alvorlig ting. Mangler man penge, kan man selvfølgelig låne, og det kommer vi tilbage til – men sørg først og fremmest for at tale med en professionel rådgiver. Måske er der noget andet, du kan gøre ved din økonomi, inden du skriver under på et lån, der, på grund af renterne, i sidste ende kommer til at koste dig penge.

Hør din bankrådgiver først

Hvis du helt akut står og mangler 5.000 kroner for at få økonomien til at løbe rundt, og har mulighed for at betale dem og renterne tilbage indenfor rimelig tid, så kan der skam være grunde til at optage et lille lån. Hør først og fremmest i din bank eller sparekasse, om det er muligt at få lidt kredit. Er de åbne overfor det, kan du og din bankrådgiver lægge en plan for, hvordan og hvornår pengene kommer tilbage. Husk at det koster penge at låne penge – banker (og alle andre der udlåner penge) tjener på det, ikke dig.

Et lille lån

Er banken ikke en mulighed, findes der en skov af firmaer, som også gerne låner dig penge, fx et firma som Vivus. Husk igen, at de altså i sidste ende tjener penge på at låne ud til dig, det er det, hele deres forretning bygger på. Når du optager et lån, skal du være helt sikker på, at du har sat dig ind i, hvordan det bliver tilbagebetalt. Der vil typisk være nogle deadlines, og misser du disse deadlines, så bliver det endnu mere dyrt. Og her vil vi nok fraråde at afbetale et lån med et andet lån. Søg hellere professionel rådgivning.

Læs op på nettet

Som sagt, det sværmer med firmaer som er klar til at låne dig penge. Det er der i sig selv ikke noget galt med, men husk altid at tjekke, om de har rent mel i posen, inden du skriver under. Det er for eksempel en rigtig god idé lige at læse nogle online anmeldelser af tjenesterne, både de gode og de dårlige, for at se, om nogen er blevet snydt eller dårligt behandlet. For det vil man jo helst undgår, særligt hvis den økonomiske situation i forvejen er lidt skrøbelig.

Læg en langsigtet plan

Er du indforstået med det, så husk at tage det lange lys på: Hvordan ser det ud om tre måneder? Om seks måneder? Næste år? Er der udsigt til, at det ændrer sig, så du ikke i fremtiden skal være afhængig af de små lån? 

Der er altid hjælp at hente

Er du helt i panik? Så husk at der altid er hjælp at hente. Vi er så heldige at bo i et land, hvor kun de færreste bliver ladt i stikken. Men råber du på hjælp, er der som regel nogen, der svarer. Spørg for eksempel på kommunen og læs om, hvilke tilskud du eventuelt er berettiget til.