Har du nogensinde klikket på en irriterende reklame, eller et link, mens du surfer på internettet og få en syndflod af pop-up vinduer, som oversvømmer din skærm, eller at din browser pludselig sender dig en mængde usmagelige sites? Eller har du nogensinde installeret en gratis software-download og bemærket, at din computer pludselig er langsom fordi, dig uafvidende, et program nu sporer dine online bevægelser.

Velkommen til spywares og adwares mystificerende verden. Disse spywareprogrammer er mere end irriterende. De kan også skabe sikkerhedsrisici for daglige brugere af internet, som dig.

Spyware og Adware

Spyware finder sædvanligvis ind i din computer uden dit vidende, eller din tilladelse. Spyware kører i baggrunden og samler oplysninger, eller overvåger dine aktiviteter. En mængde spyware indhøster information, som er forbundet med din computer og hvordan du bruger den. F.eks. vil spyware kunne over våge din aktivitet og dine mønstre på internettet. Imidlertid er mere sofistikerede former for spyware kendte for at indfange og videresende dybt personlige oplysninger til identitetstyve.

Adware er en smule forskellig fra spyware – hensigten er først og fremmest, at vise reklameindhold på din computer. Ved hyppig brug af pop-up vinduer lader adwareprogrammer annoncer glimte frem og links til andre websites. Mange af disse reklamer reklamerer for legitime produkter. Nogle former for adware overvåger dine browseraktiviteter og bruger så den information til at levere mere målrettet reklameindhold. Nogle mennesker er ligeglade, men andre betragter denne praksis, som indtrængen i privatsfæren.

De vigtigste spørgsmål er: Ønsker du dette program på din computer?

Hvis det kompromitterer din privatsfære og sikkerhed, således som du definerer den (eller det i det mindste bliver en irritation), så falder den rent ud sagt ind under kategorien af uvelkommen software i.e. spyware. Det betyder, at du er nødt til at lære, hvordan du skal tage dig af det.

Hvorledes sniger spyware og adware sig ind på din computer?

Hvad enten de udgør en sikkerhedsrisiko, eller ydelsesbekymringer, er det klart, at nogle former for spyware er mere end et irritationsmoment. F.eks. kan spyware og adware, som arbejder travlt i baggrunden, dominere din computers ressourcer og undertiden nedbryde hele dit system. Mens en langsom computer er irriterende for enhver, er det særligt hårdt for brugere med hjemmekontor. Tit bliver disse programmer installerede sammen med andre programmer, som du har downloadet.

Naturligvis er der sandsynligvis en, eller anden bekendtgørelse i softwarens licensaftale. Imidlertid har disse licensaftaler en tendens til at blive temmelig lange og de fleste af os læser dem ikke i deres helhed. Som et typisk scenarie bliver spyware og adware bundled (pakket) med freeware, som du downloader fra internettet. Mens nogle betragter dette, som en fair byttehandel – du får gratis software, softwarefabrikanten får mulighed for at observere dine vaner – andre finder det vildledende og krænkende.

Imidlertid baner en mængde uvelkommen software sig vej ind i din maskine, når du surfer på internettet. I mange tilfælde får de dig til at starte et download, når du klikker på et pop-up vindue, eller en falsk dialogboks. Nogle pop-ups indeholder en ”presserende”, eller fristende meddelelse. Den ville kunne tilbyde en gratis gave, eller kræve at du er nødt til at downloade software for at se en webside. Vinduet fremlægger ofte, hvad der synes at være et ”ja”, eller ”nej” valg. I virkeligheden, hvis du klikker på vinduet, vil det downloade spyware, eller adware til din computer, så vær sikker på bare at lukke vinduet.

Hvorledes undgås spyware og adware?

En mængde uvelkommen software ender på din computer, delvis på grund af noget, du har gjort, eller har undladt at gøre. Her redegøres for, hvordan uønsket spyware, eller software undgås.

Vær selektiv med hensyn til hvad du downloader til din computer. Vær sikker på, at du virkelig har brug for et program, før du downloader det. Hvis du aldrig har hørt om softwareproducenten, så læs vedkommendes website omhyggeligt, for at få mere at vide om de folk, der står bag teknologien, så vel som om selve teknologien. Pas også på ActiveX, der er et almindeligt værktøj, som installerer spyware uden dit vidende, eller samtykke. Du kan deaktivere ActiveX via dine browserindstillinger og du kan altid slå den til igen, hvis en pålidelig site kræver det.

Læs licensaftaler. Det kan synes skræmmende, at læse disse aftaler, men for at være sikker, så lad være med at rulle ned til bundlinjen og klikke ”I accept” tasten, når du installerer freeware. Læs i stedet hver aftale omhyggeligt og vær opmærksom på sprog, som angår enhver form for informationssamlende aktivitet, hvad der kunne betyde, at du vil få spyware, eller adware sammen med noget, der er gratis.

Pas på anti-spyware bedrageri. Internettet er fyldt med ”anti-spyware” værktøjer, som kun gør lidt, eller intet for at forhindre spyware. Nogle gør den endog værre. Leverandører af disse værktøjer tilvejebringer ofte gratis scanninger, som næsten altid identificerer hundredvis af faktiske spywareprogrammer på din computer. De anmoder dig så øjeblikkeligt om, at købe deres nytteløse produkt. Du bør derfor vælge en troværdig leverandør af antispyware som f.eks. BullGuard som tilbyder en lang række sikkerhedsprogrammer.

Pas på reklamer, som man kan klikke på. Prøv at undgå programmer – især freeware, som blinker med klikbare reklamer. Disse reklamer burde være et rødt flag. Hvis du klikker på reklamerne, er det muligt, at en, eller anden iagttager, hvorledes du reagerer på dem.

Spyware og adware forsvinder uheldigvis aldrig nogensinde hurtigt. Men du kan tage kontrol ved at bestemme, hvad der kommer ind, hvad der skal være ude og hvad der skal forblive på din computer.