Bitcoin er en af et stigende antal af digitale valutaer (kryptovalutaer), som i stigende grad bliver benyttet til at handle med via internettet. For at kunne forstå, hvad bitcoins er, kan det være nødvendigt at træde et skridt tilbage og se på, hvad penge er. Penge er fysiske mønter og sedler, der repræsenterer en bestemt værdi. Læs mere om Bitcoin-konceptet på Wikipedia via dette link

Disse mønter og sedler har den bestemte værdi og beholder den, fordi vi i fællesskab accepterer dem som en fælles valuta. Det kan lyde noget langhåret, men hvis halvdelen af alle mennesker i Danmark besluttede sig for ikke længere at tro på penge, så ville den anden halvdel ikke kunne bruge deres penge til at handle med. Digitale valutaer har også handelsværdi, fordi en række forbrugere har besluttet sig for at stole på dem.

Bitcoins blev opfundet for at udfordre det traditionelle banksystem og vores generelle koncept omkring, hvad penge egentligt er for en størrelse.

Kryptovaluta

Bitcoins er en cryptocurrency, eller virtuel valuta. De bliver brugt i forbindelse med online transaktioner – handler og pengeoverførsler – uden at involvere kreditinstitutter. Flere og flere store og små firmaer accepterer bitcoins, som i dag også er børsnoteret. Der er altså en stigende interesse for denne valuta, og mange investerer i dem, fordi deres værdi stiger med raketfart i disse år.

Bitcoins blev lanceret af en anonym person, som går under navnet Satoshi Nakamoto, i 2008. I mange år var valutaen forbeholdt idealister, computernørder og cyberkriminelle, imens det etablerede økonomiske system ikke troede på, at denne måde at tænke penge havde en fremtid. I dag findes der en lang række af andre virtuelle valutaer, som vinder indpas, blandt andre Ethereum og Ripple. Det er dog ikke til at sige, om disse valutaer vil opnå samme popularitet og styrke som bitcoin.

Det er også usikkert, om bitcoin fortsætter med at stige i værdi og brede sig til stadig flere markeder og forbrugere.

Minedrift

En verdensomspændende digital valuta har brug for meget regnekraft, og her kommer minearbejderne ind i billedet. Netop minedrift – eller mining –  er nøglen bag peer-to-peer valutaen bitcoin. Det er et netværk af folk, som tilsammen har mange gange flere computerkraft end blandt andre Google. Rent praktisk bliver der lavet nye bitcoins ved hjælp af det, som kaldes minedrift. Alle kan i princippet slå sig ned som minearbejder, men det kræver en computer med stor regnekraft og lidt teknisk snilde.

Disse computere findes over hele verden og er en central del af Bitcoin-netværket. Minerne (computerne) registrerer alle bitcoin-transaktioner, og heri består brugersikkerheden og verificeringen af valutatransaktioner for andre i bitcoin-netværket. På den måde gennemgår alle transaktioner altså en automatisk, kollektiv verificering proces. Det betyder, at et forsøg på en ugyldig transaktion vil blive opdaget og praktisk talt ikke er mulig.

Belønningen for at stille sin computer til rådighed for minedrift kommer naturligvis i form af bitcoins. – Men det er næppe profitabelt nok til, at du skal sige dit arbejde op lige efter, at du er blevet ‘miner’.

Blockchain

Blockchain-teknologien har løst et stort hidtidigt problem for kryptovalutaer. Når vi bruger fysiske penge, sker der konkret det, at én person giver en anden person eksempelvis 100 kr. Men når vi overfører data via internettet, som f.eks. når vi skriver en e-mail, er den mail, vi sender, ikke den oprindelige tekst, men en kopi af den tekst, vi har skrevet.

Hvis vi havde sendt et brev i stedet for, havde vores modtager fået lige præcis det brev, vi sendte.

Den nye blockchain-teknologi fungerer på en måde, så man ikke kan tage kopier af den samme bitcoin og altså risikere, at den samme “100 kr. seddel” bliver brugt flere gange. Det er en kæde af små stykker information (blokke), der knyttes til hver enkel bitcoin. Dermed får hver bitcoin sin egen historik, når den får tilført et ekstra stykke kode, hver gang den bruges i en transaktion. Den tidligere ejer får ikke noget ud af at beholde en kopi af sin bitcoin, da den nu er ændret med et ekstra led i sin blockchain.

Bitcoins og sikkerhed

Generelt er bitcoins sikre at bruge. Mange mennesker vil endda sige, at det er mere sikkert at benytte bitcoins, end at have sine penge i banken eller som kontanter. Da systemet er decentralt, går det ikke ned, hvis en bestemt mainframe eller computer går i stykker. Det er netop fordi mining er fordelt ud på computere verden over.

En anden grund er den komplicerede blockchain-teknologi der betyder, at én bitcoin er ét bestemt sted. Der opstår altså ikke det problem, som vi oplevede under finanskrisen, hvor man risikerer, at de penge man havde i banken, reelt var investeret i aktier, og altså havde forladt kundens konto. På den måde blev de samme penge repræsenteret flere forskellige steder på en gang og de x-antal kroner, man havde betalt ind på sin konto stod der reelt ikke. Det problem er forbrugerne ude over med bitcoins.

Pas på bitcoin virus

Der er dog også farer ved bitcoin teknologien. Det er vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i emnet og køber hos en anerkendt bitcoin forhandler, hvis du ønsker at investere. Der er rig risiko for at blive snydt på Bitcoin-markedet. Der er en anden sikkerhedsrisiko, som alle med internetadgang skal være opmærksom på. En ny virus er netop kommet i kølvandet på de populære bitcoins.

Det er en virus, hvor cyberkriminelle bruger din computer til bitcoin minedrift, uden at du ved det. På den måde kan de tjene penge ved at bruge din computers ressourcer og regnekraft. Udover at udnytte dig og din computer til at skabe profit til sig selv via minearbejde, kan virussen også gøre din computer langsom og indsamle personfølsomme data. Det er derfor vigtigt at du har et kompetent antivirusprogram installeret på din computer – du kan f.eks. anvender de antivirusprogrammer fra F-Secure, som virksomheden udvikler til både private computerbrugere og til små- og store virksomheder.