PrivateVPN er en virtuel privat netværkstjeneste, der har sin oprindelse i Sverige. Det blev grundlagt i Stockholm i 2009 og har derfor et godt årti på bagen. Det fulde firmanavn er Privat Kommunikation Sverige AB, men virksomheden blev dog oprindeligt navngivet privatvpn.se. Navnet og ikke mindst logoet, der er et våbenskjold med et nøglehul i midten, leder helt bestemt en til at tro, at sikkerheden og privatlivet er vægtet højt hos dette firma.
Link til PrivateVPN officielle hjemmeside
PrivateVPN er fremragende til at tjekke fx det amerikanske tilbud af Netflix. Her er en letlæselig guide til, hvordan man gør det ved vpnetic.com.
Her er en gennemgang af både fordele og ulemperne af PrivateVPN, som forhåbentligt kan hjælpe dig til at beslutte helt præcist, hvilken VPN du skal have.
Nem at installere og bruge
Det smarte med PrivateVPN er, at de har en installationsguide til dig, ligegyldigt hvilken enhed eller computer du ønsker at installere den på. Det er endda muligt at finde installationsguiden direkte på deres hjemmeside. Det er et meget enkelt setup, så du skal lede efter de mere avancerede indstillinger, hvis du har behov for dem. Men de er der dog, hvis nødvendigt.
Kombineret med en nem installering, har PrivateVPN også en rigtig god kundesupport, der også er nem at tilgå fra deres hjemmeside. Derudover har de også en rigtig fin FAQ, der besvarer de mest almindelige spørgsmål. Livechatten er ikke tilgængeligt 24 timer i døgnet, men en ansat vil altid vende tilbage hurtigst muligt, så det er ikke noget problem at få besvaret sine spørgsmål.
God kryptering og høj sikkerhed
Som logoet og navnet antyder er sikkerhed ret god hos PrivateVPN. De har ikke et væld af funktioner, men har derimod fokus på, at sikkerheden er i orden. De bruger en rigtig stærk kryptering, der ikke engang kan brydes igennem af et brute-force angreb. Det er en bank-grade, så du kan helt sikkert stole på dine data til denne slags kryptering.
I forhold til protokoller bruger de disse: OpenVPN, PPTP, L2TP, IKEv2, IPSec. Det er et højt antal protokoller, hvilket altid er en fordel. Derudover er torrenting også tilladt med PrivateVPN. En vigtig funktion, som de dog har, er en kill-switch. Desværre er den kun tilgængelig på en Windows-enhed, hvilket er rigtig ærgerligt.
Fungerer med Netflix
Netflix er på det seneste blevet rigtig gode til at blokere VPN’er. PrivateVPN fungerer dog fint med Netflix, og der er derfor også spekulationer om, hvorvidt VPN’en netop var oprettet til Netflix. Selvom mange VPN’er er faldet af på vejen, holder Private VPN 5 ud af 5-testen. Efter at være blevet testet, var det muligt at få adgang til New York, Los Angeles, Canada, Storbritannien og Holland. Der er altså derfor tale om en rigtig stærk VPN til Netflix. Så er det dét, du leder efter, er PrivateVPN en formidabel løsning.
Billig på længere sigt
En stor fordel ved PrivateVPN er, at de tilbyder en relativ billig tjeneste i forhold til de andre på markedet. Det er dog en billig løsning på længere sigt, da de tilbyder en årlig plan på 5,95$ pr. måned. Med i dette er, at du kan få adgang til helt op til seks enheder på samme tid. Ligegyldigt hvilken plan du vælger, er alle deres funktioner med. Det er derfor muligt at afprøve VPN’en med kun en månedlig plan, inden du skifter over til den årlige plan, hvor den store besparelse er. Det er altid rart at kunne teste den ordentligt af først. Det betyder, at du er fri til at oprette forbindelse til andre for at flytte store filer som film, musik eller software og bruge en VPN til at beskytte din sikkerhed såvel som dit privatliv.
Tvivlsom logningspolitik
Og nu til de mindre gode aspekter af PrivateVPN. Et af punkterne, som de kan kritiseres på, er deres logningspolitik. De hævder nemlig, at de har en såkaldt ‘no logging’-politik. I privatlivspolitikken bekræfter de endda også, at at de ikke opbevarer brugerlogfiler over din internettrafik. Men de indsamler dog din IP-adresse og cookies.
De hævder endda, at websteder muligvis ikke indlæses korrekt på deres servere, hvis du deaktiverer cookies. Det bliver dog værre. De kan nemlig sælge dine data til tredjepart. Sådan siger deres privatlivspolitik: “Third parties might analyze our site data. In this case, however, we only give them non-identifiable information. This is to improve our site or marketing and only for internal use.” Denne skitserede logningspolitik betyder, at PrivateVPN overhovedet ikke er så privat, hvilket er rigtig ærgerligt, da det var området, de ud ad til så stærkest ud på.
Langsom hastighed
Det er rigtig vigtigt for en VPN at have en god hastighed. Derfor hører du også alle VPN-udbydere tale om, hvor hurtige deres VPN er. I virkeligheden gør det sig ikke gældende for mange af dem, du skal derfor selv forholde dig kildekritisk og teste VPN’en af.
Desværre er en PrivateVPN én af dem, der har langsom hastighed. I flere test har dens hastighed fået mange forskellige resultater. Ved bundresultaterne var der dog tale om virkelig dårlige tal.
Det er dog helt sikkert at sige, at kvaliteten svinger rigtig meget, og det er ikke noget, man ønsker. Man skal helst have en VPN, der har en god hastighed, der ikke svinger for meget i test.
Opsummering
Kan vi i sidste ende anbefale PrivateVPN? Nej, ikke umiddelbart.
Hvis du leder efter en VPN, der er let at bruge og har stærke krypteringsfunktioner, er PrivateVPN dog et godt valg. De tilbyder også lækagebeskyttelse og en kill-switch, hvis du bruger Windows, men desværre ikke tilgængelig for andre end Windows-enheder.
Du kan bruge op til seks enheder samtidigt uden at skulle betale mere for tjenesten, og hver plan leveres med den samme funktion, hvilket er rigtig positivt. Kundeservice er tilfredsstillende, og virksomheden har en fuldt udstyret FAQ-side, der giver brugerne ressourcer til at finde svar på spørgsmål på deres egen tid.
Dog kunne det klæde dem med nogle flere serverindstillinger med Privat VPN. 100 er et rigtig lavt tal, især for en VPN, der har eksisteret siden 2009. Og derudover så trækker deres privatlivspolitik og hastighed dem gevaldigt ned. PrivateVPN er derfor ikke noget, vi vil anbefale.