3 remedier til kamp mod søvnløshed

Klokken er slået 3 om natten, og du befinder dig endnu ikke i drømmeland. Du vender og drejer dig i sengen, mens du ængsteligt tæller de timer, du kan nå at få, inden du skal møde på arbejdet kl. 8.00. Hvis du nikker genkendende til denne følelse, så er du en del af en kedelig statistik i Danmark, hvor omtrent hver femte lider af søvnløshed.

Måske mangler du inspiration til at komme søvnløsheden til livs? Når det kommer til søvnløshed, er det individuelt, hvilke redskaber der lige præcis virker. Derfor er det vigtigt at være villig til at tænke ud af boksen og være klar på at afprøve forskellige alternativer. Der er nemlig råd at hente med særligt soveudstyr og gamle husmorråd. 

Investér i en specialdyne

Måske har du allerede hørt om en såkaldt tyngdedyne? Hvis ikke er det tid til at blive introduceret til specialdynen, som er et effektivt redskab mod søvnløshed. Tyngdedynen er, som navnet hentyder, en dyne, der er en del tungere end den, de fleste sover med. Fidusen med tyngdedynen er, at den med sin tunge vægt lægger et tryk på kroppen, som har en beroligende effekt.

Trykket fra den tunge dyne imiterer følelsen af at blive holdt om eller krammet, og det kan udløse lykkehormoner som serotonin, der kan gøre dig mere afslappet.

Tyngdedyner anbefales til både voksne og børn, og der findes tilmed et hav af varianter. Hvis du lider af angst og stress, som påvirker din nattesøvn, skulle specialdynen være en sikker ven, der kan dæmpe dit kortisolniveau, så du kan finde vej til søvn.

Dyrk gamle husmorsråd

Din bedstemor har sikkert prøvet at give dig alverdens råd om, hvordan du kan komme din søvnløshed til livs. Du har måske selv testet en masse ting mod søvnløsheden, men lytter du, når bedstemor foreslår, at du kigger på naturmedicin? Mange rynker på næsen, når man siger naturmedicin, men selvom midlet er lavet af urter, så betyder det altså ikke, at det ikke er effektivt!

I din lokale helsekostbutik og de fleste store supermarkeder finder du naturlægemidlet baldrian, som kan virke beroligende og søvndyssende. Hvis du kan finde udgaven, hvor der også er humle eller citronmelisse i, så er der endnu flere virksomme naturstoffer, der kan lulle dig i søvn. Baldrian er blevet brugt siden oldtiden, så den er blevet testet i århundreder.

Sluk det tv

Det er svært at få slukket tv’et om aftenen med det store udvalg af spændende serier, der pludselig ligger og kalder på at blive binge-watchet på Netflix. Men hvis du er én af de mange, der lider af notorisk søvnløshed, så er det alfa-omega at få slukket for yndlingsserien i hvert fald en time, inden du skal sove, ellers risikerer du at overaktivere dine sanser og dit nervesystem.

Tænk, hvad kombinationen af tyngdedyne, baldrian og mindre tv kunne gøre tilsammen for din søvnrytme. Husk at kontakte din læge, såfremt intet forbedrer søvnen, da der kan være et underliggende problem på spil.