2017 er langt om længe ved at være ved vejs ende. Om blot få dage skåler vi i champagne, hopper ned fra stole og giver vores nærmeste et stort kram, alt imens vi ønsker hinanden et rigtig godt nytår, med håbet om at 2018 bliver et endnu bedre år end det forgangne. Men hvis vi skal runde ordenligt af på 2017, hvordan har året så egentlig været? Hvad har fyldt i mediebilledet og i vores daglige samtaleemner? Og hvilken betydning har disse historier egentlig på Danmark?

Vi lever i en verden, hvor der sjældent går lang tid mellem de helt store nyheder, som både går hen og fylder rigtig meget i samfundet i det offentlige, men også privat hjemme i stuerne, når man taler med familier og venner.

Jeg læste en artikel i går om…” og ”har du også hørt om det?”, er starten på sætninger, som de fleste har brugt på den ene eller anden måde. Forskellige aviser holder løbende befolkningen opdateret om det nyeste nye inden for alle emner – både lokalt og globalt. Alt fra dækning af naturkatastrofer, politiske beslutninger, menneskeoprør til vejropdateringer, nye trends i modebilledet samt nye videnskabelige opdagelser er blot et udpluk af alle de nyheder og historier, som vi på daglig basis gennem bl.a. aviser bliver opdateret omkring.

Det spændende ved nyhedslæsning er også, hvor forskellige perspektiver aviser og kanaler har omkring den samme historie. Politiken og Jyllands-Posten dækker f.eks. eksempelvis store nyheder med forskellige vinklinger, hvilket gør nyhedslæsningen meget interessant, da ingen historie kan eller bør dækkes på en konkret og almen, gyldig måde.

Alle har præferencer, når det kommer til nyhedslæsning. Interesserer du dig mere for sport og livsstil, så læser du artikler omhandlende det, mens andre finder politik særligt spændende. Du har muligheden for at dybdelæse præcis de nyheder, som du har lyst til. Der er dog alligevel hvert år nogle nyheder, som stikker ud fra mængden, og som optager befolkningen og det offentlige mere end andre historier! Det er nyheder, som vi simpelthen ikke har kunne undgå at høre om på den eller anden måde. Men hvilke nyheder har fyldt særligt meget i år? Vi har derfor nedenfor samlet tre forskellige historier, som har været nogle af dem, der har fyldt rigtig meget i de danske aviser i året 2017.

 

Sagen om ’Raket Madsen’
Sagen om Peter Madsen har uden tvivl været et af de mest googlede historier i Danmark i 2017.  Peter Madsen er blevet sigtet for drabet af den svenske journalist Kim Wall. Ganske kort blev der tilbage i august 2017 fundet parterede dele af den svenske journalist i Køge Bugt, og den anklagede Peter Madsen skal for retten i 2018.  Den anklagede er raketentusiast – heraf navnet ’Raket Madsen’, som du kan læse mere om her.

Donald Trump og FN-klimaftalen i Paris
Når det kommer til udlandet, kan man ikke komme udenom at inddrage Donald Trump. Han blev indsat som præsident i starten af 2017, og har lige siden været meget synlig i medierne med en række af forskellige historier. Ét af dem er, at han tilbage i juni meddelte, at han ønsker at trække USA ud af den globale FN-klimaaftale i Paris, da han ikke mener, at aftalen er fair mod USA og de amerikanske borgers arbejdsvilkår. Dette er en beslutning, der påvirker hele verdenen og derfor også Danmark, hvilket højst sandsynligt er grunden til, hvorfor den har fyldt så meget i det danske mediebillede.

Danmark – kommunalvalget
En aktuel og lokal nyhed fra november 2017, som har fyldt meget i mediebilledet og aviserne, er  kommunalvalget herhjemme i Danmark. Hver gang kommunalvalgene bliver afholdt, rejser der sig de samme spørgsmål blandt den danske befolkning – hvem skal jeg egentlig stemme på? Forskellige tests på nettet, informationer og valgkampagner har til formål at gøre dig sikker på dit valg. Valgplakater fylder ikke kun lygtepælene, men efterhånden også siderne i aviserne, når det handler om at få flest stemmer. Modsat globale historier, så fylder kommunalvalget på en helt anden måde hos den danske befolkning. Derfor har kommunalvalget også har haft en stor rolle i bl.a. de danske aviser.

Eksempler på de beskrevne historier er blot et udpluk af dem, som har fyldt meget i 2017. Nogle begivenheder kommer planlagt, og kan nogenlunde forudses, men det er ikke tilfældet med alle. Der sker ofte uventede ting, der særligt sætter aviserne på prøve, og det bliver derfor spændende at se, hvad året 2018 bringer os, når det kommer dækning af store såvel som små nyheder.