Hvad skal du underholde dig selv med på ferien?

Vand er vitalt for at vores cellefunktioner kan fungere. Den hjælper hjernen med at producere hormoner og neurotransmitere, holder dine led smurte, huden med at holde sig kold igennem sved og respiration, samt din krop med at frasortere affaldsstoffer.

Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse, at Sundhedsstyrelsen understreger vigtigheden af at drikke nok vand. En gennemsnitlig voksen kan overleve op til 3 uger uden mad, men fjerner man adgangen til vand, så vil man dø efter så lidt som 100 timer.

Risikoen ved Dehydrering

Dehydrering sker, når du totalt set mister væske: Det sker, når du mister mere væske end du indtager. Tabet kan ske som følge af svedeture i varmt vejr eller motion, en feber, opkast eller diare, eller af den enkle årsag, at man ikke har drukket nok vand.

Netdoktor anbefaler, at man drikker op til 2 liter vand om dagen.  Det er bedst at drikke vand fra hanen, fordi det ikke indeholder nogle kalorier. Man skal selvfølgelig drikke mere når man dyrker sport og drikke når man er tørstig. Drikker man rigtigt meget vand, så skal man huske at få tilført salte, for ellers udvasker man sig selv for næringsstoffer.

Dehydrering kan resultere i nogle voldsomme symptomer; alt fra koncentrationsbesvær og mild irritation til akutte tilfælde, såsom hedeslag, som kan medføre livstruende hjertetilfælde med sig. Gentagende tilfælde af dehydrering kan påvirke nyrefunktionen, mens ubalance i elektrolytterne kan medføre et slagtilfælde. I de mere alvorlige tilfælde vil dit blodtryk falde ved dehydrering, som vil begrænse mængden af oxygen i kroppen. Dette er som kendt som Hypovolemtisk Chok.

Unge børn, ældre og dem, som er i risikogruppen for selv milde former for dehydrering, der både kan være milde eller alvorlige skal være særligt opmærksomme. Alvorlige tilfælde kan medføre en livstruende situation. Tørst, en tør mund, mørk urin, hovedpine og muskelkramper kan indikere, at du ikke drikker nok vand.

Fordelene Ved At Holde Sig Hydreret

Der er mange fordele ved at drikke nok vand – både for dit helbred og din produktivitet.

Vand hjælper dig med at fokusere. Din hjerne består af 75 % vand, så det er helt centralt, at du drikker nok vand, hvis du gerne vil holde dig klar i hovedet, fokuseret og kreativ. Vand sørger også for at levere de nødvendige næringsstoffer til hjernen og fjerner toksiner fra blodet. Derfor føler du dig frisk og koncentreret når du drikker nok vand.

Drik rigeligt med vand for at holde dig sund. Vand vasker toksiner og andre urenheder ud af kroppen. Hvis du er hydreret er der færre urenheder i dit system. Dette forbedre din hudfarve for dem, som supplerer deres kostplan med masser af væske – det giver sundere hud og færre tegn på alderdom.

Følelsen af at være hydreret gør dig gladere. Efterhånden som dit fokus forbedres og energiniveauet øges, så vil dit humør også blive bedre. Selvom mild dehydrering kan gøre dig irritabel, men et ekstra glas vand til middag kan hjælpe dig med at komme i den rette sindsstemning. Hvis du bliver dvask om aftenen, så hjælper det også at nuppe et glas vand.

Vand giver dig energi. Når du er hydreret vil din krop opretholde et optimalt blodtryk, hvilket hjælper dit hjerte med at pumpe passende mængder oxygen rundt i kroppen. Du føler dig fuld af energi og klar til at gribe dagens problemer ved roden.

3 Essentielle Råd Til At Holde Sig Hydreret

Det almindelige metode er 8×250 – det er 8 glas med 250ml vand om dagen. Det bedste man kan drikke er vand, selvom man godt kan supplere det med andre væsker. Der er flere måder, hvorpå du kan opnå dit daglige væskemål:

  1. Tilføj smag til vandet: Hvis du ikke synes vand er så spændende alene, så prøv at tilføje en skive citron eller agurk eller noget rosmarin til dit glas. Ved at give dit vand lidt smag giver du dine smagsløg en chance for at nyde oplevelsen – og derfor er der større sandsynlighed for at du drikker i løbet af dagen.
  • Brug en app til at minde dig om det: Selv hvis du har de bedste intentioner om at drikke, så kan en travl hverdag hurtigt komme i vejen for at drikke vand. Softwareudviklere har fundet svaret: Smartphone apps som minder dig om at tage en slurk vand. Download app’en, sæt dit daglige mål og lad din telefon prikke til dig, nå det er tid til at drikke lidt vand.
  • Invester i en vanddispenser: Usikkert drikkevand er et globalt problem, hvor millioner af mennesker bliver udsat for forurenet vand. I Danmark har vi noget af verdens reneste drikkevand, men der er stadig eksempler på pesticider i drikkevand eller en meget kraftig bismag af kalk, alt efter, hvor du er i landet. En vanddispenser kan hjælpe dig med at få en pålidelig tilførsel af rent drikkevand, som smager fantastisk. Derfor kan man drikke passende mængder vand, uden at skulle tænke over smag eller sikkerhed.

Madvarer, Som Sikrer Sundt Vandoptag

Der er flere skjulte måder at få dækket op til 20 % af dit daglige væskeindtag dækket af mad. Vælger du de rigtige frugter eller grøntsager, så kan du hurtigt komme nærmere dit væskemål.

Agurker består af 96,7 % vand og derfor har det en af de højeste vandprocenter, og det er en naturlig tilføjelse til salater til eller dip. Selleri indeholder 95,4 % vand og har meget få kalorier, masser af vand og fibre. Det er perfekt, når man skal håndtere en påtrængende sult. Radisser, tomater, peber og blomkål – der er masser af måder at få dækket en del af sit væskebehov igennem mad.

Vælger du eks. en lækker vandmelon, så vil du ikke kun nyde godt af dens væskeholdige indre, men også en af de bedste kilder til lycopene: en stærk anti-oxidant og anti-carcinogen, som giver røde madvarer deres farve.

Hvor Meget Bør Du Faktisk Drikke For At Holde Dig Hydreret?

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man drikker 2-2,5 liter vand om dagen. Man kan ikke give et præcist, generelt tal, da det varierer ift. køn, alder og om du er gravid. Dertil kommer dit aktivitetsniveau og væsken du drikker. Hvis din urin har en lys farve og du generelt ikke er irriteret, så skal du ikke tænke for meget over det, fordi så drikker du højest sandsynligt nok vand. Børn, gravide og ældre bør tale med deres læge om det, da sygdomme kan påvirke væskeindtaget.

Som den ledende leverandør af bæredygtige vandkolere, så er hydrering en del af kernen af Waterlogics forretning. Vi er fortalere for passende væskeindtag – både på arbejdspladsen og som en del af din normale rutine, og vi vil hjælpe vores læsere med at forstå de helbredsmæssige fordele ved at drikke nok væske i løbet af dagen.

Vand understøtter ikke kun et sundt liv, men hjælper dig også med at præstere på topniveau, holde dig fokuseret og føle dig både glad og sund. Det handler ikke kun om at drikke væske, da mange fødevarer dækker en stor del af dit væskeindtag.

Start de gode væskevaner i dag og få et sundt liv.