Et realkreditlån bruges når man ønsker at købe bolig eller måske forbedre sin nuværende bolig, og gerne vil låne til formålet. Når man i Danmark benytter sig af realkreditlån, stiller man sin bolig som sikkerhed (Realkreditinstituttets garanti for at de i høj grad er sikret sig deres midler). Når du optager et realkreditlån ved et realkreditinstitut, udstedes der obligationer svarende til lånet størrelse – disse obligationer købes af investerer (typisk realkreditinstituttet selv), og det er bl.a. derfor man betaler rente af de lånte penge, så investorerne kan få et afkast på deres investering og risiko.
Lån til bolig sker næsten altid i samspil mellem banker og realkreditinstitutter – de tjener penge på at formidle lånet og de nødvendige dokumenter. Dertil lægges omkostninger til kursændringer, kurtage og afgifter til staten.
Et typisk boligkøb i Danmark er finansieret ved at du låner ca. 80% af boligens værdi hos realkreditinstituttet, et indskud fra dig selv på 5-10 og så låner det resterende beløb i din bank. Der findes mange muligheder og opsætninger, som kommer meget an på din økonomiske situation, dit realkreditinstitut og banken. Du kan med fordel kontakte din bank, hvis du gerne vil vide, hvad du har af muligheder. Du kan også læse nyttige råd til banklån via Bank-laan.dk.
Hvis man en dag ønsker at sælge sin bolig afhænger sælger man igen sine obligationer i lånet, så investorerne kan få deres penge tilbage. Det er også derfor man i medierne ofte hører om, at det kan betale sig at lægge sine lån om. Det sker som følge af ændringer og svingninger i markedet, og dermed kan da opstå gunstige muligheder, hvis prisen på ens obligationer er steget. Dette betyder i praksis, at man krone for krone, kan have tjent på at have obligationen – det samme gør sig gældende hvis prisen på obligationen falder, så vil du krone for krone skulle betale mere for at indfri dit lån. Måden dette gøres på afhænger af hvad indfrielsesvilkår og frister der er aftalt da man optog lånet.
Andre lånemuligheder
Hvis man ikke ønsker at inddrage sit realkreditinstitut når man låner penge, kan man vælge at gå til sin bank og høre om de vil låne pengene. Mange banker tilbyder ”byggekredit” som fungerer som en kassekredit, mens man f.eks. bygger om. Når ombygningen er færdig vælger de fleste at få vurderet deres hus, og dermed kan de belåne den værdi som huset er steget med – dermed kan de få afdraget på deres byggekredit.
Hvis ens behov er meget midlertidigt, kan man også vælge at optage forbrugslån. Dette kan også anvendes hvis ens bank af forskellige årsager ikke ønsker at låne dig penge. Ønsker du at låne penge uden om din bank findes der en række udbydere af forskellige lån. Husk at undersøge markedet grundigt inden du giver dig i kast med denne type af finansiering.