I mange år var en udestue i Danmark anset for at være noget, som kun ældre mennesker havde tilknyttet deres bolig. Du har med garanti en bedsteforælder eller to, som har sådan én, og måske er der noget om snakken. Men flere og flere begynder nu at se fordelen i at have en udestue. Mange begynder endda at bygge drivhus med plads til havemøbler og kalde det for et orangeri. Fancy, ikke? Her er fordelene ved at bygge en udestue til dit hjem.

Hvad kan en udestue egentlig?

Først og fremmest er det måske værd at slå fast, hvad sådan en udestue egentlig er for noget. Kort sagt er det en forlængelse af dit hus, men oftest kun i glas. Du åbner altså op for dit hjem, forlænger det og gør det grundlæggende muligt at sidde i din have året rundt – i regn og i slud. Mange sætter en værdi i netop dette og nyder at kunne flytte ’udenfor’ til en kop kaffe eller en god frokost.

Man kan sågar gå så langt at sige, at det er et lille sommerhus tilbygget dit eget hjem. Det giver god mulighed for at komme hjemmefra uden helt at være det alligevel. Ude godt, men hjemme bedst – med en udestue kombinerer du altså begge ting. Hvad mere kan man bede om?

Hvad skal du overveje, når du bygger en udestue?

Der følger naturligvis overvejelser med, når sådan et stort projekt skal sættes i søen. Først og fremmest skal du finde ud af, hvor udestuen skal placeres. Her skal du overveje ting som lysindfald og udsigt: Du vil formentlig gerne have så meget af haven at se på som muligt. En anden placering, du skal tænke over, er, om udestuen skal placeres i forlængelse af huset, og dermed integreres i den arkitektoniske stil, eller om den skal placeres et andet sted i haven, hvor stilen er lidt mere fri.

Størrelsen og placeringen er altså vigtige elementer i forhold til udseende og format på din udestue. Men det er kommunen i den grad også. Det gælder desværre for en udestue, som det gør med så mange andre tilbygninger, at der skal søges byggetilladelse, før du opfører den. Det er dog en relativt kortvarig proces, så frygt ej.

Lysindfald og udluftning

I og med at en udestue basalt set er et rum bygget op af ruder og et tag, er det naturligvis vigtigt, at du overvejer, hvilken type vinduer der skal sidde i bygningen. Her skal både lysindfald, isolering og udluftning overvejes. Et fastkarmsvindue, altså et vindue, der ikke kan åbnes, er for eksempel et populært valg i forbindelse med udestuer, i og med at de netop giver rigeligt med lys, har en god isoleringsevne og er billigere end vinduer, der kan åbnes. Og så har de oftest en længere levetid end vinduer, der kan åbnes.

Du må dog ikke underkende værdien af udluftning. På vinterdage kan det måske synes ligegyldigt, men i sommermånederne er det rart at kunne åbne op. En god blanding vil derfor være en god løsning.