Før man begynder at tale om stillingsopslag, er det relevant at tale om arbejde, for der skal jo være noget arbejde, for at man kan lave et opslag på det.

Arbejde

Typisk tænker man sikkert, at arbejde er noget, som man får penge for, og det er det jo også tit, men det er ikke nødvendigt, at man får penge, for at man kan kalde det arbejde.

Den mest almene forståelse af arbejde er den indsats, man gør, når man arbejder med sin omverden for at kunne opfylde sine behov. Ens behov kan udvikle og ændre sig; de er altså ikke en statisk størrelse. Sådan er det også med arbejde: Det kan også udvikle og ændre sig i takt med behovene.

Engang var det for eksempel en generel udfordring for folk i Danmark at få nok mad på bordet. I dagens Danmark er det for de fleste ikke det store problem; der er derimod rigeligt at spise. Derudover produceres der i dag langt flere og anderledes ting, end der gjorde for for eksempel to hundrede år siden: Behovene er anderledes i dag end for mange år siden – og arbejdet er et andet.

Arbejde i dag er ofte lønarbejde – man får penge for at arbejde. Penge, som man kan bruge til at opfylde sine behov for eksempelvis mad, tøj og oplevelser.

I dag er det det at have penge og at have penge nok, der er vigtig, for med penge kan man købe sig til alt det andet, som man gerne vil have.

Man skal arbejde for at tjene penge, og for at kunne arbejde er det typisk nødvendigt at søge jobs. Jobs søger man typisk gennem stillingsopslag. Nogle er også så heldige at få et arbejde gennem netværk, men det er nok de fleste, der stifter bekendtskab med stillingsopslag på et tidspunkt i løbet af deres liv.

Hvor man typisk finder stillingsopslag har ændret sig gennem tiden:

Stillingsopslag

Tidligere, hvis man havde en ledig stilling, som man ønskede at få besat, brugte man annoncer i avisen til at slå det op. Hvis man så ledte efter et arbejde, så skulle man have fat i en avis og kigge annoncer i den.

I dag kan man også godt finde jobopslag i avisen, men de fleste jobopslag findes på nettet, så hvis du mangler et job, og du har netadgang er det helt klart der, du vil have størst held med at finde noget. Ikke alene fordi der er flere opslag, det er også bare så meget nemmere. Med nettet er det ikke længere nødvendigt at sidde med en bunke aviser, som man skal lede igennem for at komme til stillingsopslagene. Man søger bare efter dem på nettet.

Internettet har også gjort det meget nemmere at lave research på den virksomhed, som man søger job ved. Man slår bare virksomheden op på nettet, og som regel kommer der noget information frem om den pågældende virksomhed. Viden, som man kan bruge, når man skriver sin ansøgning, da det nogle gange kan være godt at have lidt informationer om virksomheden og at lade det fremgå af sin ansøgning eller til en eventuel jobsamtale.

Det er ikke kun placeringen af stillingsopslag, der har ændret sig gennem tiden, for det har også delvist ændret sig hvem, der arbejder og hvorfor, man gør det.

 

Studerende, arbejde og stillingsopslag

Engang skulle unge mennesker og nogle gange også børn arbejde for, at familien kunne overleve. Det var simpelthen nødvendigt, at de bidrog, for at familien kunne få mad på bordet og tøj på kroppen. Sådan er det sjældent i dag. I dag arbejder unge mennesker som regel bare for at tjene lidt ekstra, så der også er råd til nyt, smart tøj og en tur i byen med vennerne. Det er et andet behov, der gennem arbejde bliver dækket for de unge i dag end tidligere. Det handler ikke længere om decideret overlevelse, men om sjov og glæde.

I dag har de fleste unge, der studerer, deres primære indtægtskilde fra SU’en, og så supplerer de med lønnen fra et studiejob ved siden af deres studie.

Annoncer på studiejob findes som alle andre jobannoncer også på nettet – og de er nemme at komme til og søge rundt i. Der er som regel en fane, der hedder studiejob, og så læser man rundt i opslagene, indtil man falder over noget interessant. Når man så har fundet et job, som man godt kunne tænke sig, så skriver man en ansøgning og håber på, at man er den heldige, der får jobbet.