Du er måske lige færdiguddannet eller måske søger du bare et nyt job, der kan give dig nye positive udfordringer. Hvad enten du passer ind i den ene eller den anden gruppering, er jobsamtaler ikke altid lige nemme at have med at gøre og kan variere meget afhængigt af, hvilket job du søger og hos hvilken virksomhed du søger jobbet hos. Ved nogle jobsamtaler gælder det bare den ene samtale, mens andre virksomheder har flere samtaler og nogle gange personlighedstests og andre tester.
Vær forberedt på typen af jobsamtale
Hvis det ikke står specifikt i jobopslaget, kan det være en god idé, at kontakte andre, der har været til jobsamtale ved samme virksomhed, for at høre hvordan det kommer til at foregå. Det kan være meget rart at vide, om man skal igennem en lang personlighedstest eller en anden test, der skal vise, hvad du teoretisk ved og hvordan du vil løse nogle bestemte opgaver. Derudover er det essentielt at vide, om du kun skal til den ene samtale eller om der er flere samtaler, man skal igennem, for at kunne komme i betragtning.
Hav styr på virksomheden
Sørg for at læse op på virksomhedens værdier, mål og hvad de ellers kan have beskrevet på deres egen hjemmeside, så du er klar til at svare på, hvad virksomheden står for og hvad de stiler imod. Helt basalt skal du naturligvis også vide, hvad virksomheden laver, og hvad du selv kan blive ansat til at lave i virksomheden. Læs bl.a. om den typiske medarbejders rettigheder og virksomhedsoverdragelse her. Derudover kan det være smart at læse eventuelle artikler om virksomheden, hvis der findes nogle, da det sommetider kan give et hint om, hvordan virksomheden fungerer i forhold til bl.a. markedsføring og økonomi.
Hav styr på hvad du selv vil med jobbet
Det er vigtigt at kunne forklare til jobsamtalen, hvad du selv gerne vil have ud af jobbet, hvis virksomheden vælger at tilbyde dig det. Det er også vigtigt i forhold til ansættelseskontrakter og ansættelsesbeviser, hvilket du kan læse mere om på hjemmesiden DRC – the Host. Læs om ansættelseskontrakter her.